Deventer Ziekenhuis 2018

Draaideur hoofdingang

Jaarlijks mogen afgestudeerden van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle een ontwerp presenteren voor een object in de draaideur van de hoofdingang van het Deventer Ziekenhuis.
Bureau Z* orginseert  elk jaar deze ptich. De kunstcommissie beslist welk voorstel wordt uitgevoerd.  

Dit keer is in de draaideur van de ingang van het ziekenhuis gekozen voor het ‘debuut-werk’ van de net afgestudeerde kunstenaar Janien Pelgrum uit Warnsveld. Zij won met haar ontwerp gebundelde kracht een pitch van de drie kandidaten van ArtEZ Zwolle.

Samen sterk

Over de symboliek van het kunstvoorwerp vertelt Janien: ‘De roze bollen staan voor de cliënten, de blauwe schijf symboliseert de medici en de bloemen staan voor de dierbaren rondom de patiënten. Het geheel wordt door een gouden buis bijeen gehouden. Het geheel is gebundelde kracht; samen staan we sterk.’

Vrolijk en zijdezacht

Het kunstwerk moet voor Janien vooral vrolijkheid uitstralen in een (ziekenhuis)wereld waar vaak problemen zijn. De zijde van het materiaal moet zachtheid verbeelden, de bloemen staan symbool voor de mooie dingen in het leven. Bij de officiële opening zei Eric Kroon van de raad van bestuur: ‘De mooie rol die kunst vervult, is het dat het je boven problemen uitheft. Daarom houden we in dit ziekenhuis ook van kunst.’

https://dz.instantmagazine.com/dz/kunst-deventer-ziekenhuis#!/cover-copy

 

Janien legt haar ontwerp uit aan de kunstcommissie.